Naar de Amerikaans/Engelstalige website (ENGLISH) Khan Chess©

10x10 Schaakvarianten

Toernooi van 07-03-2015 te Zaandam

Khan schaak variant de YASAK KL6

De Bekers van het eerste gehele Khan Schaak Toernooi

Even zag het naar uit dat het toernooi met vijf man van start moest gaan. De zesde man Robin redde ons allemaal van een ronde niks doen (reserve zijn). Hij meldde zich op het laatste ogenblik nog aan. Gelukkig maar.

De variant die werd gespeeld was de YASAK (verbod). Een verbod om in de initiële fase van het spel je stukken te bewegen of de stukken van je tegenstander te slaan. Met een KingsLanding op 6 werd meteen de meest conservatieve variant gespeeld. Want wat kan het benauwd worden voor je koning. Claustrofobisch benauwd. Ik denk dat er meerdere spelers zijn die dit kunnen beamen.

Met een deelnemer veld van zes man ging het toernooi van start. De deelnemers waren. Fred, Peter, David, Mehmet, Robin en Rob. De echte "early adapters" van het Khan Schaken. Na nog even een korte introductie van het spel gingen we echt beginnen.

Robin bleek ons allemaal weg te spelen. Een echte kampioen. Mijn laatste strijd moest ik tegen Robin. Het werd een slachtveld. Waarbij ik het onderspit moest delven. Mijn koning kwam tot de negende lijn en moest het daarna afleggen tegen een toren die de hele tiende lijn verdedigde en een Subedei pion die mijn verdere plannen vernietigde. Daarna kwam de koning van Robin en werd Khan.

Ik denk dat de meeste spelers genoten hebben van het spel. Een aantal zullen de potten nog naspelen denk ik. Er waren twee schrijvers van de zetten bij.

Tussen de potten werd er natuurlijk gepraat over strategie, Genghis Khan, geschiedenis. Maar vooral over strategie. Want wat is nou het beste om te doen. Iedereen heeft nu door dat in ieder geval de Konings Landing veilig moet kunnen. Er waren schakers onder ons die gezamenlijk meer dan 40 minuten namen om te proberen hun koning veilig te landen.

1e Khan Schaak Toernooi

Als uitvinder spits je natuurlijk je oren wat men over jouw bedenksel zegt. Wat ik hoorde was positief. De emails die ik later kreeg waren ook positief. Wederom een "gelukkig maar". 

De winnaar van het toernooi krijg zijn prijs. Robin kan zich natuurlijk nu Nederlands Kampioen, Europees en Wereld kampioen khan schaken noemen op de YASAK variant.

1e prijs winnaar Robin.

Hopelijk word het volgende Khan Schaak toernooi waarbij de Serbest word gespeeld net zo mooi.  We verwachten dan een soort van "Wrath of Khan" van Rob. In het korte Serbest mini introductie toernooi vaagde Rob ons weg. We zijn benieuwd. Hieronder nog even de uitslag van de YASAK.

  1. Robin Wooter (5 x winst)
  2. Fred Kok (4 x winst)
  3. Mehmet Ozdemir (3 x winst)
  4. Peter Blommers (2 x winst)
  5. David Smits (1 x winst)
  6. Rob Stolzenbach (0 x winst)

Scoreverloop Yasak Toernooi

Bedankt Fred voor het organiseren voor dit fantastische toernooi.

Bedankt.

Mehmet Ozdemir 15-03-2015.